maandag, maart 31, 2008

Jules Vancampenhoutprijs 2008 - de uitslag

Gisteren werd in Meise de tweejaarlijkse Jules Vancampenhout-poëzieprijs toegekend aan David Troch. Tweede werd Patrick Cornillie en derde Erwin Evens
Er waren verder ook nog eervolle vermeldingen voor Sylvie Marie, Erik Wauters, Georges Wouters, Yerna van den Driessche, Inge Boulonois, Peter de Cooman en Rik Dereeper.

De Ward Ruyslinckprijs voor proza was dan weer bestemd voor Wim Casier met 'Den tinnen soldaatje'. Tweede was Max Dusseldorf met 'De geur van hennep'. Derde werd Peter Lust met 'Geluksdag'.

Meer info via dit bericht op het weblog van Sylvie Marie.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Geachte Heer,

Uw opmerkzame geest m.b.t. het geval "Lucie Putzeijs" is mij niet ontgaan. Terecht hebt u hieraan de nodige ruchtbaarheid gegeven. Zou u dit ook willen doen m.b.t. de Jules Vancampenhoutprijs 2008? Alvast dank bij voorbaat.

In het reglement van de lovenswaardige, tweejaarlijkse Jules van Campenhoutprijs staat te lezen: "Kandidaten sturen max. 5 ongepubliceerde en elders niet bekroonde gedichten in."

1) De winnaar, David Troch, heeft dit reglement aan zijn laars gelapt aangezien het winnend gedicht - "Doorgewinterd" - al sinds 20 februari 2007 op zijn site staat te lezen onder de titel "bedachtzaamheid" (zie hieronder). Ook andere gedichten van David Troch, die zijn opgenomen in de bloemlezing n.a.v. "De prijzen van Meise 2008", staan reeds lang op zijn site te lezen: "ouderdomsoefening" sinds 9 januari 2007 en "wij die eenzaam zijn, zijn niet alleen" onder de titel "niet alleen" sinds 7 april 2007.


bedachtzaamheid
20 februari 2007, 22u27




ik kan sterven, heus, ben al net zo
volleerd als hij dat was. dit is de
bedachtzame blik, dit is de hand die

hangt tussen glas en kin. tafeltjes
in dorpscafés weten blindelings hoe
ellebogen steunen, wanneer zuchten

komen. hoe zat hij te praten met
zichzelf, hoe leeg wist hij zijn
zakken toen hij de deur uitging?

::: david troch :::
2) Tevens de tweede prijs, gewonnen door Patrick Corneille, is laakbaar aangezien dit gedicht reeds eerder werd bekroond in de tweejaarlijkse gedichtenwedstrijd van de stad Izegem 2006. In de bloemlezing die werd verspreid n.a.v. deze prijskamp staat op bladzijde 10 net hetzelfde, genomineerde gedicht te lezen: "Chambord, Loir-et-Cher". De uitslag staat trouwens ook op uw blog te lezen.

3) Tevens de derde prijs, gewonnen door Erwin Evens, is nietig aangezien ditzelfde gedicht - "Perspectief" - reeds afgedrukt werd in de brochure die op 13 november 2007 werd uitgegeven n.a.v. de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2007.

Wegens het belang van deze Jules van Campenhoutprijs en de poêzie in het algemeen, zou ik het waarderen, Geachte Heer, moest u - net zoals bij Lucie Putzeijs - deze verfoeilijke praktijken in de openbaarheid willen brengen. Andere instanties werden ook reeds op de hoogte gebracht. Met dank voor uw medewerking. Eerlijk is eerlijk.

Anoniem zei

Een eeuwige discussie, die hier vrij ongenuanceerd gevoerd wordt. Ik vind dat je een publicatie op de eigen site of blog van de auteur nauwelijks een publicatie kunt noemen, terwijl een in boekvorm gepubliceerd of zelfs al bekroond gedicht insturen natuurlijk uit den boze is! Het is onmogelijk voor een jury dit allemaal uit te vissen, dus moet er op de eerlijkheid van de deelnemers grekend worden. Het is ook niet altijd duidelijk wat mag en niet mag. De reglementen over wat een publicatie is zijn lang niet altijd eenduidig.

Erwin Evens zei

Mijn reactie die ik hier eerder plaatste (zo'n 2 jaar geleden) werd vakkundig verwijderd. Moet ik hier iets achter zoeken?

Erwin Evens

Witlof from Belgium zei

Beste Erwin,

Hier weten we niet zo goed waar je het over hebt. Laat maar gerust een nieuwe reactie achter.