donderdag, februari 24, 2005

Negen vragen aan Lies Van Gasse

Onlangs brachten we op deze bladzijden het bericht dat Lies Van Gasse met veel overtuiging de poëzieprijs van Harelbeke in de wacht had gesleept. Heel opmerkelijk daarbij was evenwel dat de jonge dichteres (°Sint-Niklaas 1983) het presteerde om zowel bij de jeugd (< 25jaar) als bij de volwassenen de hoofd(ere-)prijs naar Sint-Niklaas mee te nemen. Wellicht nog niet vaak vertoond. Een heel mooie reden vonden wij om haar met plezier wat voorspelbare vraagjes voor te leggen: Negen vragen aan Lies Van Gasse. Hier gaan we.

W&E: In Harelbeke won je onlangs zowel de poëzieprijs voor de jongeren als die voor de volwassenen. Ook voor jou een heuse verrassing?

Lies Van Gasse: Misschien is het wel interessant hier even de omstandigheden te schetsen van mijn deelname aan de wedstrijd in Harelbeke. Ik kwam uit een nogal moeilijke periode, mijn leven was langzaam maar zeker veranderd in een enorme chaos en op Sint Lucas had ik een deadline op 15 november. We hadden een opdracht met de prachtige naam "Alles kan beter", waarvoor het de bedoeling was een grafisch werk als uitgangspunt te nemen en te verbeteren. Ik had het idee een alternatieve reisgids te maken over Milaan, de stad waar ik een half jaar gestudeerd heb, en ik denk niet dat ik ooit tevoren zoveel aan een opdracht gewerkt heb als die week. Je zou kunnen stellen dat ik tussen acht en vijftien november ongeveer twaalf uur geslapen heb, weliswaar over de hele week gespreid. Aangezien de inzending ook een van die dagen binnen moest zijn, heb ik dus echt in een bevlieging een paar dingen opgestuurd, zonder mij af te vragen dewelke. Mijn dubbele overwinning kwam dus inderdaad als een verrassing. Ik was bijna vergeten dat ik aan de wedstrijd had deelgenomen.

W&E: Erg traditionele vraag: gedichten, poëzie... Waar en wanneer begon je met het schrijven van poëzie? En zo mogelijk nog voorspelbaarder de vraag naar het waarom?

Lies Van Gasse: Ik denk dat hier mijn antwoord net zo traditioneel is als de vraag, althans, dat hoop ik voor de meeste kinderen. Ik was zes, leerde schrijven en plots kon ik met woorden wat ik al zolang deed met verf. Ik herinner mij dat ik de meeste leesboekjes betrekkelijk oninteressant vond en dat ik in een oud agenda verhalen begon te schrijven en te illustreren. Ik vond dat ik het beter kon, denk ik. Ik
gebruikte hiervoor onder andere stukjes snoepverpakkingen, zilverpapier, dat soort dingen... In het tweede verhaal wilde mijn toenmalig alter ego trouwen met een prins en ze schreef voor hem een gedicht. Sindsdien schrijf ik dus poëzie, maar om het met Picasso te zeggen: "ieder kind is een kunstenaar, het is alleen moeilijk er een te blijven wanneer je groot wordt". Ik herinner me mezelf dan wel als een steeds verder schrijvend en tekenend kind, maar het is uiteraard pas sinds een paar jaar dat ik daar op een bewustere manier mee omga. En al schrijf ik nu en dan een geslaagd gedicht, een dichter durf ik me nog steeds niet noemen.

W&E: Schrijf je ook wel eens proza of andere dingen?

Ik schrijf ook wel eens proza, al moet ik toegeven dat ik het daar moeilijker mee heb. Ik ben zelden echt geïnteresseerd in de opeenvolging van gebeurtenissen. Wat mij in het schrijven drijft, zijn persoonlijkheidsstudies, het aanraken van veelal sociale mechanismen, de situatieschets, dat soort dingen. Ik hoedanook meer iemand die de horizon afspeurt naar dichtelementen , facetten van het leven die mij intrigeren, dan iemand die zich interesseert voor de plot, de verhaallijn en de spanningsboog. Al ben ik nu wel op Sint Lucas, waar ik beeldende kunst studeer, een heel project aan het uitwerken rond een zelfgeschreven verhaal.

W&E: Eerder lazen we al poëzie van jou in Deus ex Machina. Staan er binnenkort nog nieuwe publicaties op stapel?

Het is een van mijn plannen daar in de nabije toekomst nog eens werk van te maken. Voorlopig echter staat er alleen nog maar poëzie van mij in het internetmagazine Meander ( www.meandermagazine.net)en wordt daar binnenkort ook een stuk proza gepubliceerd.

W&E: Werk je aan een bundel, en zo ja hoever sta je daarmee?

Ik ben inderdaad aan een bundel aan het schrijven en die begint steeds meer vorm te krijgen. Ik wil op dat vlak echter niets overhaasten, omdat ik wil dat het een coherent en interessant werk wordt. Maar de bedoeling is in ieder geval dat, als de omstandigheden meewillen, hij er ooit komt.

W&E: Studeer je nog?

Ik studeer beeldende kunst aan Sint Lucas in Antwerpen. Ik zit daar in het laatste jaar en om verdere vragen voor te zijn: nee. Wat ik daarna ga doen is voorlopig nog tamelijk onbepaald.

W&E: Onlangs verscheen de bloemlezing "Op het Oog", 21 dichters voor de 21° eeuw... Is die je bekend? Wellicht had je daar willen bij zijn?

Op beide vragen ja, helaas.

W&E: Doe je zelf soms mee aan lezingen en heb je voeling met de podiumpoëzie die momenteel hoogtij viert?

Ik lees wel eens voor uit eigen werk en ik vind dat meestal leuk. Mensen te betrekken bij je poëzie op zo'n directe manier heeft wel iets, vind ik. Al schrijf ik dan weer niet de effectpoëzie waarin echte slammers zo bedreven zijn. Tegenover hun werk heb ik iets dubbels. Langs de ene kant intereseert het me allemaal geweldig, er is zelfs sprake van een zekere fascinatie maar langs de andere kant kan ik niet om het feit heen dat wat ik produceer vaak te breekbaar is voor de remix met de dj of andere hippe procédé's. Hoe jammer ik het soms ook vind, ik denk dat mijn teksten eerder gelezen moeten worden dan performd.

W&E: Onderken je invloeden van buitenuit? Welke dichters en schrijvers dragen je voorkeur weg?

Uiteraard. Ik heb een immense bewondering voor Rutger Kopland, Gerrit Kouwenaar, was behoorlijk gecharmeerd door de vroege bundels van Lanoye en Fantoompijn van Arnon Grunberg was ooit mijn mythe. Ook Kafka, Pirandelli, David Grossman, Canetti en Yeats hebben ooit veel indruk op mij gemaakt. Directe invloeden zijn vaak echter dichter bij huis te zoeken. Zo heeft het taalgebruik van mijn ouders mij ontegensprekelijk beïnvloed, alsook de intensieve discussies over taal, literatuur en kunst die ik met mijn vrienden voer. Met Yves Peirsman, een van mijn beste vrienden, houd ik soms heuse debatten over onze teksten, bijna even openhartig als hoe ik in Italië mijn plastisch werk bespreek met vrienden. Uiteindelijk zijn het dat soort dingen die je het meest beïnvloeden, lijkt mij. Ik vind het heerlijk teksten te lezen van vrienden, zowel gedichten als mails of brieven. Hetgeen mij daarin het meest deugd doet is het besef dat er nog veel gedacht en geschreven wordt. Dat is wel iets dat mij bezighoudt. Ik vind het belangrijk dat mensen nadenken over de wereld, over kunst en over zichzelf en zich een manier zoeken om dat te ventileren. Hun gedachtengoed manifesteren, zeg maar.

W&E: Waar hoop je uiteindelijk zelf met het schrijven uit te komen?

Dit vind ik de moeilijkste vraag, omdat ik zelf niet in dat soort termen denk. Ik heb een heleboel 'te vertellen' en eigenlijk draait het er voor mij om die dingen tot bij een publiek te krijgen, op de meest gepaste manier. Hoe idealistisch dat ook moge klinken, mijn ambities liggen uiteindelijk vooral daar en, om even een open deur in te trappen, dan zien we wel.

En wij van Witlof & Ereprijs, wie zijn wij om Lies Van Gasse daarbij niet alle succes (en massa's wit en ander lof)toe te wensen.


Externe linken:
Deus ex Machina
Lies Van Gasse bij Deus ex machina
Meandermagazine
Lies Van Gasse bij Meandermagazine
Op het Oog bij Uitgeverij P , het Windroos-log, en op Poëzierapport

Deadline 23/03/2005: Jong dichttalent

Jong Dichttalent gezocht. Deel uitmakend van de VSB Poëzieprijs kunnen kinderen tussen acht en dertien al voor de achtste maal deelnemen aan deze wedstsrijd. Inzenden voor 23/03/2005! Ingezonden gedichten moeten zijn geïnspireerd op één van de titels van de genomineerde bundels voor de VSB Poëzieprijs 2005: Anti-canto's en De Astatica van H.H. ter Balkt; De zon en de wereld van Arjen Duinker; Geen hand voor ogen van Alfred Schaffer; Hulp van Bart Meuleman en Eerst dit dan dat van Nachoem M. Wijnberg. Voor meer informatie verwijzen we naar: www.jongdichttalent.nl. De prijs wordt uitgereikt op 20/4/2005.

Deadline 24/03/2005: Cultuurpodium LUX

Iedereen uit het Nederlands taalgebied is vrij om met met proza of poëzie deel te nemen aan de Literatuurprijs Cultuurpodium LUX. In de jury zitten dichter Victor Vroomkoning, essayist Liesbeth Eugelink en schrijver Jeroen Thijssen. Bij LUX dient een reglement te worden aangevraagd voor verdere informatie, bij voorkeur via e-mail literatuurprijs@lux-nijmegen of per post LUX, postbus 1155, 6501 BD Nijmegen.

Deadline 30/03/2005: BNG Jonge Schrijversprijs Nederland

Jongeren tussen de 12 en 25 jaar kunnen in de categorieën 'kort verhaal' en 'poëzie' inzenden. Hoofdprijzen per categorie van 1.500 Euro te winnen! De inzendingen van de genomineerden worden gebundeld. Thema van de wedstrijd is FEL! Alle inlichtingen bij www.jongeschrijvers.nl.

Een pak

We hebben alweer een pak winnaars aan onze jaarlijstjes toe te voegen! Roland Jooris wint met zijn bundel Gekras de driejaarlijkse Vlaamse cultuurprijs voor poëzie. Gerda Dendooven die voor de jeugdliteratuur. Alle laureaten van de cultuurprijzen zijn intussen hier terug te vinden. * De poëziewedstrijd Woord in Beweging is gewonnen door Marnix Speybroeck. Er waren 66 inzendingen en waarom die het waard zijn om allemaal in 1 bundel opgenomen te worden is ons een raadsel. Voor meer informatie: Bram van der Wurff. Telefoon 0485 479 703 of e-mail bramvanderwurff ad hetnet.nl * De P.C. Hooftprijs voor essaystiek wordt in mei 2005 in het Letterkundig Museum in Den Haag uitgereikt aan Fréderic L. Bastet, o.a. bekend als Couperus-biograaf. * Winnaar Raadselige Roos ('Venrayse schrijfwedstrijd voor amateurschrijvers uit Zuid-Nederland en Belgisch Limburg') (Amateursschrijvers bestaan die overigens?): Jan Smulders uit Eijsden. De BIJ-prijs van de publieksjury ging naar Diny van Oostrum uit Beugen en de trofee voor het proza ging naar Erik Vink uit Deurne. Meer informatie over deze raadselige wedstrijden zijn te vinden op www.literair-cafe-venray.nl * Laureaten 'Een Nieuw Lied': "Liefde half om half" van Bert Vereycken, "Van te sterven ga je dood" van Guido Laurent en "Maandagochtend" van Wietske Loebis. Opmerkelijk is dat Guido Laurent al voor de tweede maal laureaat wordt van deze wedstrijd. Voor alle verdere informatie over de nieuwe liedjes verwijzen we naar de Vlaamse Radio één-site. Vanzelfspekend verdienen alle winnaars ook bij ons een fikse portie goudgeel witlof!

zondag, februari 13, 2005

Bekroonde Boeken

Voor verzamelaars en competitiebeesten is ondertussen nog veel meer moois aan literair prijsgeweld te rapen. En dat op de site: http://www.bekroondeboeken.nl. Dat wordt weer enkele dagen grasduinen voor de witloofgangers onder ons! Bij een eerste indruk lijkt de bekroondeboeken-site vooral Nederlandse Ereprijs onder de punt.nl-noemer te bevatten. Die uit Vlaanderen lijkt er wel erg schraal in bloei te staan. Niettemin kan dit de site zijn die alle gelijkaardige sites naar een lommerrijk plekje van de achtertuin kan verwijzen. Wij bereiden ons hier met zijn allen al grondig voor op een mooi én hardnekkig bestaan tussen onze vrienden, de distelachtigen.

dinsdag, februari 08, 2005

Winnaars: Harelbeke 2005

Zaterdag laatst kwam men tijdens de proclamatie van de jaarlijkse poëziewedstrijd in Harelbeke tot een mooie vaststelling. Voor het eerst sinds lang (of misschien zelfs nog niet eerder vertoond) gaat de prijs in de twee categorieën naar één en dezelfde winnares!

Categorie tot 25 jaar.

1ste prijs : Lies Van Gasse (°1983) Sint-Niklaas
met ‘melk’ ‘naamloos’ en ‘naamloos’
2de prijs : Lies Koopman (°1981) uit Sint-Denijs
met drie gedichten zonder titel
3de prijs : Sofie Verdoodt (°1983) uit Impe
met ‘april’ ‘mei’ en ‘juni’
4de prijs : Jill Bertels (°1981) uit Zoersel
met ‘verboden liefde in rwanda’, ‘koud’ en een derde gedicht zonder titel.
5de prijs : Joke Lootens (°1982) uit Wannegem-Lede
met ‘Penelope-in vijf zintuigen’ en twee gedichten zonder titel.

Categorie zonder leeftijdsbeperking.

1ste prijs: Lies Van Gasse (°1983) uit Sint-Niklaas
met ‘wit tegen wit’, ‘naamloos’ en ‘naamloos’
2de prijs : AJ Sterken (°1974) uit Brussel
met ‘over poëzie’, ‘over het weer’ en ‘over het weerzien’
3de prijs : Maarten Crappé (°1983) uit Zedelgem
met drie gedichten zonder titel
4de prijs : Jan van meenen (°1951) uit Kortrijk
met ‘Crillon Le Brave’, ‘Spranken’ en ‘A’dam’

Het ziet er naar uit dat een nieuwe generatie jonge dichters aan onze deuren staat te kloppen. En heren, wat een geluk, er zijn heel wat dichteressen bij! Van onze kant uit: een bakje heerlijk geurend vers witlof voor alle winnaars! En, o ja, wil Lies Van Gasse 's contact met ons opnemen. We willen haar namens het witlof-en-ereprijspubliek graag enkele vragen stellen.

(Tevens dank aan Jan van meenen voor de volledige uitslag!)

zondag, februari 06, 2005

Longlist Libris Literatuur Prijs 2005

Op de Libris-site staat momenteel navolgend bericht te lezen:
Van de 182 inzendingen voor de Libris Literatuur Prijs 2005 hebben onderstaande 18 titels de Longlist gehaald. Met ingang van vorig jaar bestaat deze selectie uit een vast aantal van 18 titels.
De jury, onder voorzitterschap van Martijn Sanders, maakt op maandag 21 maart a.s. de zes nominaties bekend in de Eggertzaal van de Nieuwe Kerk te Amsterdam. De feestelijke uitreiking van de Libris Literatuur Prijs vindt plaats op maandag 2 mei in de Spiegelzaal van het Amsterdamse Amstel Hotel."
De Onverbiddelijke Achttien zijn:

Robert Anker: Hajar en Daan
Marja Brouwers: Casino
Stephan Enter: Lichtjaren
Arnon Grunberg: De joodse Messias
Kees 't Hart: Ter navolging
Mark Insingel: Hoe hij rolt
Rob van der Linden: Het logboek van Brandaan
Stijn van der Loo: De Galvano
Patricia De Martelaere: Het onverwachte antwoord
Cees Nooteboom: Paradijs verloren
Christine Otten: De laatste dichters
Willem Jan Otten: Specht en zoon
Ilja Leonard Pfeijffer: Het grote baggerboek
Leo Pleysier: De trousse
Chaja Polak: Salka
Marc Reugebrink: Touchdown
Ton Rozeman: Misschi en maar beter ook
Miek Zwamborn: Vallend hout

Nog dit: "Aan een nominatie is een bedrag van € 2.500,-- verbonden, dat op 21 maart, de middag van de nominatiebekendmaking, of vlak daarna aan elk van de zes auteurs wordt uitgereikt. De winnaar ontvangt in mei nog eens € 50.000,--. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt daarmee € 65.000,--.
Klik hier voor meer informatie over de Libris Literatuur Prijs."

Mooi (en verrassend) vinden we hier de vermelding van Marc Insingel!
Grunberg, De Martelaere en Pfeijffer kunnen overigens ook nog de Gouden Uil een bril opzetten!

Cultuurprijzen Vlaanderen

Nominaties Cultuurprijzen Vlaanderen 2004
Voor de driejaarlijkse prijs voor Poëzie zijn dat:
Stefaan van den Bremt: Stemmen uit het Laagland
Roland Jooris: Gekras
Erik Spinoy: Boze Wolven

Proclamatie op 21/2/2005
Meer informatie in De Morgen en op Cultuurnet!




Winnaars 2005 (een overzicht)

Landelijke Gedichtendag-prijzen 2005:
Anna Enquist: Essentie van het missen
Luuk Gruwez: Vriendinnen
L.F. Rosen: Het bed
Lees de gedichten op de site van Gedichtendag 2005
Poëzieprijs Harelbeke 2005: Lies Van Gasse
Poëzieprijs Harelbeke 2005 (jongeren): Lies Van Gasse

Weg van

Tijdens de laatste redactiebijeenkomst waren we het er hier roerend over eens. 'Kijk da's nu 's iets waar we spijt over hebben dat we er zelf niet lijfelijk bij konden zijn, op 27/1/2005 laatst'. Ok, ok, op Gedichtendag kun je niet overal zijn, da's de waarheid als de koe natuurlijk maar voor de toekomst, hoho, voor de toekomst blijven we wat hierna volgt zeker op de voet volgen.

"Literaire Proeverij van Poëzie en Vergeten groenten onder het motto "Mythen zijn modern"
Dichter Hanneke Eggels (oprichter De Literaire Salon)en Jac Nijskens (gastheer De Historische Groentehof)omarmen het motto "Mythen zijn modern" in Beesel. Luister en proef bij een bijzondere literaire Proeverij van vijf vergeten groenten en vijf vergeten wijnen. Hanneke Eggels draagt gedichten voor over Buggenummer Muuskes, de zeldzame Truffelaardappel en Kardoen op Moorse Wijze met pastinaken. Aanmelden. beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kosten 29,50 p.p.
Locatie: De Historische Groentehof, Landhoeve Rijkel 21, 5954 NJ Beesel "


Mmm... Vergeten groenten, wij zijn er hier, met zijn allen, echt wel gek op, om niet te zeggen, we zijn er weg van. En aan die vergeten edoch zeer wel bij dit alles passende wijnen mogen we al helemaal niet denken!

Zie ook: http://www.vergeteneten.nl

zaterdag, februari 05, 2005

Gouden Uil 2005

De shortlist voor de Gouden Uil 2005 is bekend! Dit zijn de namen:

Nominaties De Gouden Uil Literatuurprijs:
Patricia De Martelaere: Het onverwachte antwoord
Arnon Grunberg: De joodse messias
Ilja Leonard Pfeijffer: Het grote baggerboek
Paul Verhaeghen: Omega minor
Frank Westerman: El Negro en ik

Nominaties De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs
Harm De Jonge: De Peperdans van Panzibas
Martha Heesen: De IJzeren hemel
Guus Kuijer: Het boek van alle dingen
Joke Van Leeuwen: Waarom een buitenboordmotor eenzaam is
Paul Verrept: Het meisje de jongen de rivier

Alle informatie is te vinden op de thuissite.

Gedichtendag-prijzen 2005

N.a.v. de 6° Gedichtendag werden de 3 mooiste nederlandstalige gedichten van 2004 bekroond.

Op 27/1/2005 gingen de prijzen voor 2004 naar
Anna Enquist: Essentie van het missen
Luuk Gruwez: Vriendinnen
L.F.Rosen: Het bed

De, toegegeven, erg mooie gedichten staan na te lezen op de Gedichtendagsite!

Deadline 30/04/2005: Merendree 2005

De vzw Basiel de Craene organiseert op 27/8/2005 in Merendree opnieuw de bekende poëziedag. Naar aanleiding hiervan worden niet minder dan vier poëzieprijzen uitgereikt. Hier volgen ze:

* Poëzieprijs Merendree
750 Euro voor een dichtbundel of gedichtencyclus van min. 10 gedichten.

* Basiel de Craene-prijs voor debutanten
500 Euro, voorbehouden aan dichters die nog geen bundel publiceerden. Hiervoor worden 3 gedichten ingestuurd.

* Anton Van Wilderode-prijs voor jongeren tot 18 jaar
350 Euro, waarvoor 3 gedichten dienen te worden ingezonden

* Religieuze poëzieprijs Gerolfswal
600 Euro, 80 Euro, 60 Euro resp. voor de eerste 3 genomineerden. Hiervoor worden max. 3 gedichten ingestuurd rond het thema uit het bijbels HOOGLIED: "Draag mij als een zegel op je hart..." hoofdstuk 8, vers 6.

Contactadres: v.z.w. Basiel de Craene, tel. 09/371.68.47 p.a. Evrard Donald, Heiste 46, 9950 Nevele - B.

Voor alle prijzen gelden de navolgende algemene voorwaarden:
Inzendingen in 5-voud, onder kenspreuk die in afzonderlijke omslag wordt herhaald. In die omslag ook: naam auteur, evt. pseudoniem, geboortedatum, adres, telefoonnummer + (koken kost geld?) 5 postzegels van 0,44 Euro. Op omslag vermelden aan welke prijs men deelneemt.
Aan de verschillende prijzen kan alleen deelgenomen worden met verschillende gedichten! Uiterste datum van inzending: 30 april 2005, p/a. Guido Marynissen, Krommepopulierstraat 7, 9030 Mariakerke.
Proclamatie zaterdag 27 augustus 2005.