woensdag, juni 29, 2005

Winnaars: Literaire stichting Jambe Delft

Volwassenen: David Troch, Kasia Chotkowska en Theo van de Wetering
Jeugd: Vicky Francken, Anne den Os, Rachelle van den Brand

Meer info
En ook de winnaar kwam nog even op zijn prijs terug.

maandag, juni 27, 2005

Johanna!

Gouden Strop voor Johanna Spaey
De uit Leuven afkomstige schrijfster Johanna Spaey is winnaar van de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. De journaliste krijgt de onderscheiding, waaraan een bedrag van 10.000 euro verbonden is, voor haar boek Dood van een soldaat. Ze is de eerste vrouw die de prijs wint. Juryvoorzitter Sonja Barend maakte de prijswinnaar zondag 5 juni bekend in de TV Show. De jury vond Dood van een soldaat, de eerste roman van Spaey (1966) "een prachtig geschreven thrillerdebuut waarin het spannende boek zowel een historische als een liefdesroman is die voor alle literaire prijzen zou kunnen opgaan." De andere genomineerden waren allen Nederlanders: René Appel (Loverboy), Chris Rippen (Eeuwige stranden), Esther Verhoef (Onder druk) en Simon de Waal (Cop vs Killer).
(Bron: Meander)

zaterdag, juni 25, 2005

Pernath voor Ramsey

De tweejaarlijkse Hugues C. Pernathprijs (4000 Euro groot) werd op 16/6/2005 toegekend aan de Antwerpse stadsdichter Ramsey Nasr. Dit voor zijn dichtbundel Onhandig Bloesemend. Nasr won de prijs eerder al voor zijn debuut 27 gedichten & geen lied .

vrijdag, juni 24, 2005

C.Buddingh-prijs voor Lagemaat

De C.Buddingh'-Prijs ging dit jaar uiteindelijk naar Liesbeth Lagemaat voor haar bundel 'Een grimwoud in mijn keel'. De jury omschreef de gedichten uit de bundel als "niet zacht en gemakkelijk of meegaand. Wat wordt afgeschilderd vanuit soms tegengestelde en grillige invalshoeken vormt tenslotte een sterk, trefzeker geheel van indringende beelden en zinnen die bijblijven". De jury vindt de gedichten van Lagemaat "in hoge mate onvoorspelbaar, en getuigen van een oorspronkelijke geest".

De andere genomineerde bundels voor de C. Buddingh'-prijs 2005 waren Tegenberichten van Bernd G. Bevers (Prometheus), Pritt.stift.lippe van Eva Cox (Uitgeverij Holland) en Alle enen opgeteld van Micha Hamel (Augustus). De C. Buddingh'-prijs bestaat uit een geldbedrag van 1200 euri.

De jury bestond dit jaar uit Maria Barnas, Sigrid Bousset en Wim Hofman.

(Bron: o.a. Rottend Staal Online, 23-6-2005)

zondag, juni 05, 2005

Gouden Ezelsoor 2005

Annelies Verbeke wint Gouden Ezelsoor 2005.
Annelies Verbeke heeft voor haar roman Slaap! het Gouden Ezelsoor ontvangen, een jaarlijkse prijs van de Grafische Cultuurstichting voor het best verkochte literaire debuut. Van Slaap! werden in de eerste zes maanden na verschijnen 15.595 exemplaren verkocht en inmiddels zijn er 40.000 boeken over de toonbank gegaan. De overhandiging van de oorkonde en de bijbehorende 5000 euro door Jan-Dirk Knol, directeur van papiergroothandel Proost en Brandt, die de prijs beschikbaar stelt, vond op 19 mei plaats tijdens Accolade 2005 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.